Novice o entiteti: ultraprocesirana hrana

Študija povezala uživanje ultraprocesirane hrane z rakom pljuč
zdravstvo tehnologija
Študija povezala uživanje ultraprocesirane hrane z rakom pljuč

Najnovejše raziskave, objavljene na portalih laopinion.com in yucatan.com.mx, so pokazale povezavo med visoko stopnjo uživanja ultraprocesirane hrane in povečanim tveganjem za nastanek pljučnega raka. Med tovrstno hrano spadajo izdelki kot so gazirane pijače, juhe v pločevinkah, piščančji medaljoni, ocvrt krompirček in sladoled. Strokovnjaki že dlje časa opozarjajo na škodljive učinke ultraprocesirane hrane na splošno zdravje, nova dognanja pa to povezavo razširjajo tudi na enega izmed glavnih vzrokov smrti.

31. jul 6:30
Ultraprocesirana hrana povezana s povečanim tveganjem za pljučnega raka
tehnologija zdravstvo
Ultraprocesirana hrana povezana s povečanim tveganjem za pljučnega raka

Novi študiji kažejo, da bi lahko vsakodnevno uživanje ultraprocesirane hrane povečalo tveganje za pljučnega raka. Eno od opazovalnih študij, ki je vključevalo več kot 100.000 udeležencev, je poudarilo skrite nevarnosti sodobne prehrane. Leta 2020 so po svetu zabeležili približno 2,2 milijona novih primerov in 1,8 milijona smrti zaradi pljučnega raka.

30. jul 18:14